Zdravé desiaty pre úspešný štart školského roka
S blížiacim sa koncom leta nastáva doba, kedy sa tešíme na začiatok nového školského roka. Pre mnohých z nás to znamená nové výzvy, nové stretnutia s kamarátmi a učiteľmi, a taktiež novú príležitosť dbať o svoje zdravie a životný štýl. Jedným z kľúčových aspektov správneho fungovania vo školských laviciach je tiež vhodná a zdravá strava, najmä čo sa týka desiat do školy.
Každodenné desiaty hrajú dôležitú úlohu v poskytovaní deťom potrebných živín a energie pre optimálnu koncentráciu a výkon počas školských hodín. Pretože je dôležité vybrať správne desiaty, ktoré budú deťom chutiť, ale zároveň budú aj zdravé, prinášame niekoľko inšpirácií na zdravé desiaty do školy:
Všeobecné tipy na prípravu desiat:
- Zahrňte do desiat rôzne druhy čerstvého ovocia a zeleniny.
- Vymeňte biele pečivo pre celozrnné varianty.
- Pridajte do desiat syr alebo jogurt s nízkym obsahom tuku.
- Namiesto sladkých priemyselne vyrábaných sušienok pripravte domáce varianty.
- Prekvapte svoje dieťa lahodným ovocným alebo zeleninovým smoothie.
- Namiesto cukroviniek ponúknite deťom sušené ovocie, orechy alebo semienka.
Celozrnný bagel s maslom a banánovými plátkami
- Celozrnný bagel (môžete použiť aj celozrnný chlieb) potrite maslom alebo orechovým maslom.
- Nanesiete plátky čerstvého banánu na maslo.
- Ak chcete desiatu obohatiť o proteíny, môžete pridať aj tenké plátky mäkkého tvarohu alebo nízkotučného syra.
Smoothie misková desiata
- Namixujte obľúbené ovocie (ako sú banány, jahody, čučoriedky alebo mango) spolu s nízkotučným jogurtom alebo mandľovým mliekom.
- Nalejte smoothie do misky a ozdobte čerstvým ovocím, ovsenými vločkami, semienkami či kúskami sušeného ovocia.
- Deti budú mať radosť nielen z chutnej desiaty, ale aj z výzdoby, ktorú si môžu urobiť samy.
Tvarohový dezert s ovocím
- Zmiešajte nízkotučný tvaroh s trochou medu alebo javorového sirupu pre príjemnú sladkú chuť.
- Pridajte čerstvé ovocie, ako sú jahody, maliny alebo čučoriedky.
- Tvarohový dezert je vynikajúci zdroj vápnika a bielkovín.
Ovsené sušienky s banánom a orechmi
- 2 stredne veľké zrelé banány
- 100 g ovsených vločiek
- 30 g nasekaných orechov (vlašské orechy, lieskové orechy alebo mandle)
- 1 lyžica medu (alebo podľa chuti)
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička vanilkového extraktu (nepovinné)
Postup
- Rozohrejte rúru na 180 ° C a pripravte plech s papierom na pečenie.
- Roztlačte banány v miske vidličkou, pridajte ovsené vločky, nasekané orechy, med, škoricu a vanilkový extrakt (ak používate).
- Zmes dôkladne premiešajte, pokiaľ nevznikne konzistencia, ktorá sa dá ľahko formovať.
- Olovrant vytvarujte do malých placiek a položte ich na pripravený plech.
- Pečte sušienky v predhriatej rúre asi 15-20 minút (kým nie sú ľahko zlatisté).
- Nechajte sušienky chvíľu vychladnúť a potom ich môžete uskladniť v uzavretej nádobe alebo vrecku.
Celozrnný sendvič s avokádom a kuracím mäsom
- 2 kusy celozrnného chleba
- 1 avokádo
- 100 g vareného kuracieho mäsa (môžete použiť aj zvyšky z grilovaného kurčaťa)
- 1 paradajka
- pár plátkov uhorky
- šalátové listy
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Na oba kusy chleba nanesiete tenkú vrstvu avokáda (roztlačeného vidličkou) ako náhradku masla.
- Na jeden kus chleba položte plátky vareného kuracieho mäsa.
- Na druhý kus chleba dajte plátky rajčiaka, plátky uhorky a pár šalátových listov.
- Prípadne dochuťte soľou a korením.
- Keď sú obe časti hotové, spojte ich dohromady a zabaľte do vrecka na desiatu.
Desiaty hrajú dôležitú úlohu vo výžive a školskom výkone detí, a preto je nutné im venovať zvýšenú pozornosť. Zdravá desiata má pozitívny vplyv nielen na fyzickú, ale aj na duševnú kondíciu dieťaťa, a prispieva tak k úspešnému štartu do nového školského roka.

TIP Mr. Mastera
Bezlepkové ovsené sušienky s čučoriedkami a kokosom
Recept vhodný aj pre deti s intoleranciou na laktózu alebo lepok:
- 1 1/2 hrnčeka bezlepkových ovsených vločiek
- 1/2 hrnčeka kokosovej múky
- 1/4 hrnčeka rastlinného oleja
- 1/4 hrnčeka medu (alebo javorového sirupu)
- 1/2 hrnčeka bezlaktózového alebo rastlinného mlieka
- 1/2 hrnčeka sušených čučoriedok
- 1/4 hrnčeka nasekaných vlašských orechov
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C a pripravte plech s papierom na pečenie.
- V mise zmiešajte bezlepkové ovsené vločky, kokosovú múku, sušené čučoriedky, nasekané vlašské orechy a štipku soli.
- V inej miske zmiešajte kokosový olej, med (alebo javorový sirup), bezlaktózové alebo rastlinné mlieko a vanilkový extrakt.
- Postupne vmiešajte mokré ingrediencie do suchých, kým nevznikne cesto.
- Formujte malé guličky z cesta a položte ich na plech s dostatočným odstupom.
- Ľahko roztlačte guličky vidličkou, aby vznikli malé sušienky.
- Pečte sušienky v rúre asi 10-12 minút, kým nie sú ľahko zlatisté.
- Nechajte sušienky vychladnúť a uskladnite ich v uzatvárateľnej nádobe.