MASTERSPORT.sk
0918 665 685
Prihlásiť
/
Registrácia
Stolný tenis Parkour Výpredaj

Zdravé desiaty pre úspešný štart školského roka

S blížiacim sa koncom leta nastáva doba, kedy sa tešíme na začiatok nového školského roka. Pre mnohých z nás to znamená nové výzvy, nové stretnutia s kamarátmi a učiteľmi, a taktiež novú príležitosť dbať o svoje zdravie a životný štýl. Jedným z kľúčových aspektov správneho fungovania vo školských laviciach je tiež vhodná a zdravá strava, najmä čo sa týka desiat do školy.

Každodenné desiaty hrajú dôležitú úlohu v poskytovaní deťom potrebných živín a energie pre optimálnu koncentráciu a výkon počas školských hodín. Pretože je dôležité vybrať správne desiaty, ktoré budú deťom chutiť, ale zároveň budú aj zdravé, prinášame niekoľko inšpirácií na zdravé desiaty do školy:

Všeobecné tipy na prípravu desiat:

  • Zahrňte do desiat rôzne druhy čerstvého ovocia a zeleniny.
  • Vymeňte biele pečivo pre celozrnné varianty.
  • Pridajte do desiat syr alebo jogurt s nízkym obsahom tuku.
  • Namiesto sladkých priemyselne vyrábaných sušienok pripravte domáce varianty.
  • Prekvapte svoje dieťa lahodným ovocným alebo zeleninovým smoothie.
  • Namiesto cukroviniek ponúknite deťom sušené ovocie, orechy alebo semienka.



Celozrnný bagel s maslom a banánovými plátkami

  • Celozrnný bagel (môžete použiť aj celozrnný chlieb) potrite maslom alebo orechovým maslom.
  • Nanesiete plátky čerstvého banánu na maslo.
  • Ak chcete desiatu obohatiť o proteíny, môžete pridať aj tenké plátky mäkkého tvarohu alebo nízkotučného syra.
1

2

Smoothie misková desiata

  • Namixujte obľúbené ovocie (ako sú banány, jahody, čučoriedky alebo mango) spolu s nízkotučným jogurtom alebo mandľovým mliekom.
  • Nalejte smoothie do misky a ozdobte čerstvým ovocím, ovsenými vločkami, semienkami či kúskami sušeného ovocia.
  • Deti budú mať radosť nielen z chutnej desiaty, ale aj z výzdoby, ktorú si môžu urobiť samy.

Tvarohový dezert s ovocím

  • Zmiešajte nízkotučný tvaroh s trochou medu alebo javorového sirupu pre príjemnú sladkú chuť.
  • Pridajte čerstvé ovocie, ako sú jahody, maliny alebo čučoriedky.
  • Tvarohový dezert je vynikajúci zdroj vápnika a bielkovín.
3

4

Ovsené sušienky s banánom a orechmi

  • 2 stredne veľké zrelé banány
  • 100 g ovsených vločiek
  • 30 g nasekaných orechov (vlašské orechy, lieskové orechy alebo mandle)
  • 1 lyžica medu (alebo podľa chuti)
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička vanilkového extraktu (nepovinné)

Postup

  • Rozohrejte rúru na 180 ° C a pripravte plech s papierom na pečenie.
  • Roztlačte banány v miske vidličkou, pridajte ovsené vločky, nasekané orechy, med, škoricu a vanilkový extrakt (ak používate).
  • Zmes dôkladne premiešajte, pokiaľ nevznikne konzistencia, ktorá sa dá ľahko formovať.
  • Olovrant vytvarujte do malých placiek a položte ich na pripravený plech.
  • Pečte sušienky v predhriatej rúre asi 15-20 minút (kým nie sú ľahko zlatisté).
  • Nechajte sušienky chvíľu vychladnúť a potom ich môžete uskladniť v uzavretej nádobe alebo vrecku.

Celozrnný sendvič s avokádom a kuracím mäsom

  • 2 kusy celozrnného chleba
  • 1 avokádo
  • 100 g vareného kuracieho mäsa (môžete použiť aj zvyšky z grilovaného kurčaťa)
  • 1 paradajka
  • pár plátkov uhorky
  • šalátové listy
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  • Na oba kusy chleba nanesiete tenkú vrstvu avokáda (roztlačeného vidličkou) ako náhradku masla.
  • Na jeden kus chleba položte plátky vareného kuracieho mäsa.
  • Na druhý kus chleba dajte plátky rajčiaka, plátky uhorky a pár šalátových listov.
  • Prípadne dochuťte soľou a korením.
  • Keď sú obe časti hotové, spojte ich dohromady a zabaľte do vrecka na desiatu.
5


Desiaty hrajú dôležitú úlohu vo výžive a školskom výkone detí, a preto je nutné im venovať zvýšenú pozornosť. Zdravá desiata má pozitívny vplyv nielen na fyzickú, ale aj na duševnú kondíciu dieťaťa, a prispieva tak k úspešnému štartu do nového školského roka.




TIP Mr. Mastera

Bezlepkové ovsené sušienky s čučoriedkami a kokosom
Recept vhodný aj pre deti s intoleranciou na laktózu alebo lepok:

  • 1 1/2 hrnčeka bezlepkových ovsených vločiek
  • 1/2 hrnčeka kokosovej múky
  • 1/4 hrnčeka rastlinného oleja
  • 1/4 hrnčeka medu (alebo javorového sirupu)
  • 1/2 hrnčeka bezlaktózového alebo rastlinného mlieka
  • 1/2 hrnčeka sušených čučoriedok
  • 1/4 hrnčeka nasekaných vlašských orechov
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • štipka soli

Postup

  • Predhrejte rúru na 180°C a pripravte plech s papierom na pečenie.
  • V mise zmiešajte bezlepkové ovsené vločky, kokosovú múku, sušené čučoriedky, nasekané vlašské orechy a štipku soli.
  • V inej miske zmiešajte kokosový olej, med (alebo javorový sirup), bezlaktózové alebo rastlinné mlieko a vanilkový extrakt.
  • Postupne vmiešajte mokré ingrediencie do suchých, kým nevznikne cesto.
  • Formujte malé guličky z cesta a položte ich na plech s dostatočným odstupom.
  • Ľahko roztlačte guličky vidličkou, aby vznikli malé sušienky.
  • Pečte sušienky v rúre asi 10-12 minút, kým nie sú ľahko zlatisté.
  • Nechajte sušienky vychladnúť a uskladnite ich v uzatvárateľnej nádobe.


Chceš mať dopravu od 80 € ZADARMO? Vstúp do MASTER SPORT active!
Zaregistrujte sa